Overslaan en naar de inhoud gaan

Een maatwerk e-commerce platform lijkt vaak een goede keuze: flexibiliteit geeft je de vrijheid om jouw platform vorm te geven zoals jij wilt. Hier zit ook een keerzijde aan: jouw huidige platform kan door het vele maatwerk lastiger doorontwikkeld worden. Hierdoor kan je in de toekomst in de problemen komen. Eerder schreven we al over de keuze tussen een e-commerce platform met standaard functies, of maatwerk. Hierin zijn we de voor- en nadelen van een standaard- en maatwerkoplossing langsgegaan. In deze blog kijken we naar de vraag: wat als je jouw e-commerce platform niet verder kan ontwikkelen door maatwerk?

Beperkingen van maatwerk e-commerce platformen

 

Een maatwerk e-commerce platform kies je over het algemeen vanwege de flexibiliteit en de mogelijkheid voor een unieke inrichting. Je hebt de volledige controle over jouw functionaliteiten. Maar naast deze voordelen kennen maatwerk e-commerce platformen ook een aantal zwaarwegende uitdagingen.

  • Lange(re) ontwikkeltijd: net zoals het langer duurt om een maatpak te maken dan confectiekleding, duurt het ontwikkelen van een maatwerk e-commerce platform ook langer dan een standaardoplossing. Hierdoor kun je minder snel de markt op met jouw platform. 

  • Afhankelijkheid van ontwikkelaars: bij alle aanpassingen, uitbreidingen en andere mogelijkheden ben je afhankelijk van de ontwikkelaars van jouw platform. Door deze vendor-lock ben je minder flexibel en afhankelijk van de ontwikkelingscapaciteit van de aanbieder. 

  • Beperkte community en ondersteuning: wanneer je kiest voor een maatwerkoplossing, kun je minder leunen op community fixes en ondersteuning. Alle vragen en oplossingen zullen door de ontwikkelaar geleverd moeten worden.

  • Hoge (onderhouds)kosten: een maatwerk e-commerce platform is kostbaar vanwege de complexiteit van de ontwikkeling, unieke bedrijfsbehoeften en de kosten voor onderhoud en ondersteuning.


 

Standaard platformen: het bewezen alternatief voor maatwerk

 

Wanneer het steeds moeilijker en duurder wordt om jouw maatwerk e-commerce platform door te ontwikkelen is het verstandig om naar alternatieven te kijken. Een ‘standaard’ e-commerce platform biedt hierbij dé uitkomst. 

 

Het idee dat een standaard oplossing te weinig functionaliteiten en flexibiliteit biedt is verleden tijd. Veel standaardoplossingen zijn de afgelopen jaren namelijk flink doorontwikkeld, waardoor ze makkelijker aanpasbaar zijn aan jouw behoeften. Door middel van API-verbindingen die geïntegreerd kunnen worden, vul je gemakkelijk jouw platform aan met aanvullende diensten. Ook binnen de standaard platformen zelf is maatwerk mogelijk. Daarnaast zijn er nog voordelen, zoals automatische doorontwikkeling en updates, schaalbaarheid en de hoge betrouwbaarheid. En wil je toch een hybride vorm tussen maatwerk en een standaard oplossing: dan kan een strategie met een headless platform de oplossing bieden.


 

De overstap van maatwerk naar standaard oplossingen

 

Zodra je de keuze maakt om van een maatwerk platform naar een standaard platform over te stappen, zijn er een aantal stappen waar je rekening mee moet houden.

 

Stap 1: analyseer functionaliteiten

Je begint met een grondige analyse van jouw functionaliteiten: welke functionaliteiten heb je in je huidige platform? Stel vast welke functionaliteiten mee moeten naar een nieuw platform, welke je mee zou willen nemen, en welke je niet meer nodig hebt. Stel daarna vast welke nieuwe functies je wilt hebben en hanteer hier dezelfde methodiek voor. 

 

Stap 2: breng toekomstige behoeften in kaart

Je maakt niet alleen een keuze voor nu, je maakt vooral een keuze voor de toekomst. Daarom wil je toekomstige behoeften in kaart brengen. Als je aan de slag gaat met het future proof maken van jouw webshop kom je voor veel strategische keuzes te staan. Je moet daarbij onder andere de volgende afwegingen maken: kies je voor een open source platform of SaaS? Welke strategie ga je hanteren: best of breed of kies je voor een monolithisch systeem? In deze blog hebben we beknopt de voor- en nadelen van deze keuzes op een rij gezet. Het gaat niet alleen om de strategische keuzes, maar ook om welke functionaliteiten, opties en andere zaken belangrijk zijn voor jouw platform. Nu én in de toekomst.

 

Stap 3: vergelijk aanbieders (en laat je niet opjagen!)

Het kiezen van een nieuw platform heeft veel impact op jouw bedrijfsvoering en vergt dus voorbereiding en grondige afwegingen. Ons advies is daarom: lees naast deze blog ook nog eens rustig na welke stappen er nog meer belangrijk zijn bij het kiezen van een nieuw e-commerce platform. Laat je vooral niet opjagen door een bedrijf dat jou snel iets wil verkopen en neem de tijd om tot een weloverwogen beslissing te komen. Weeg functionaliteiten, Service Level Agreements (SLA’s) en (rand)voorwaarden af. Vraag vooral ook verschillende offertes aan en kijk goed naar wat er inbegrepen is en waar eventueel verborgen kosten zitten. Vraag bijvoorbeeld een CloudSuite demo aan.

 

Stap 4: vaststellen en uitvoeren van het migratieplan

Om de overstap succesvol af te ronden stel je een stap-voor-stap migratieplan op. Om dit goed te doen wil je samen met de aanbieder van je nieuwe platform nagaan wie welke stappen uitvoert: van de inventarisatie van de huidige systemen, tot de migratie naar jouw nieuwe e-commerce platform en het trainen van jouw personeel om met het nieuwe systeem te werken. 

 

Wanneer je deze stappen volgt, (strategische) afwegingen maakt en de rust neemt bij het uitzoeken van jouw platform kun je uitgaan van een goede overstap. Een overstap zal altijd uitdagingen met zich meebrengen zoals mogelijke downtime of datamigratie problemen. Deze kunnen per aanbieder en per situatie verschillen. Maak de uitdagingen daarom bespreekbaar met de aanbieder van jouw platform. 


 

Een standaard platform als jouw oplossing voor maatwerk uitdagingen

 

Jouw maatwerk platform biedt momenteel misschien wel de functionaliteiten die je nodig hebt. De kans is daarentegen groot dat je in de toekomst vast gaat lopen in kosten, schaalbaarheid, en technische kennis om jouw platform bij te houden. De overstap naar een ‘standaard’ platform voelt voor veel bedrijven misschien als een stap terug, maar is uiteindelijk een stap voorwaarts voor de toekomst van jouw organisatie. Door de uitgebreide technische ondersteuning, automatische doorontwikkeling en de toegenomen mogelijkheden voor maatwerk bespaar je op den duur kosten en krijg je veel ondersteuning terug.

Reacties

Login of registreer om te reageren